De heemtuin is een afgesloten deel van het park. De heemtuin is alleen toegankelijk op open dagen (zie agenda>). Wie geluk heeft en het paviljoen open vindt, kan ook tussendoor een kijkje nemen.
De term heemtuin is geïntroduceerd door Jac. P. Thijsse, die de heemtuin promootte om inheemse flora en fauna aan het publiek te tonen met educatieve doeleinden.
Door het jarenlange beheer groeien op dit natte en laaggelegen deel van het park bijzondere planten, zoals de dotterbloem, sleutelbloem, gele lis, zomerklokje, grote ratelaar, grote pimpernel, moerasspirea en de rietorchis. In het groeiseizoen biedt de heemtuin elke maand een ander aanzien met wisselende planten en kleuren. De graslandvegetatie in de heemtuin wordt gerekend tot het Dotterbloemverbond (Calthion palustris). Kensoorten zijn de brede orchis, de echte koekoeksbloem en de dotterbloem. Door tweemaal per jaar het gras in de heemtuin (en het park) te maaien en af te voeren, zorgen we voor een voedselarme grond, waardoor dit soort planten zich hier thuis voelt.
In de heemtuin staat nu een tiental bijenkasten. Voor meer informatie over de imkerij, klik hier.