Introductie van driehoeksmosselen (juli 2014)

In maart 2014 werd bekend dat Bureau Waardenburg BV in opdracht van de gemeente 1700 plastic kratten met driehoeksmosselen ging aanbrengen in de noordelijke gracht van Fort De Bilt. Met deze pilot hoopt het bureau de waterkwaliteit te bevorderen en de blauwalg te bestrijden. Kosten € 150.000 ! Waarom zijn we niet blij met deze proef.

Methode niet onomstreden
In eutrofe wateren (die zijn rijk aan nutriënten= voedingsstoffen voor planten) kunnen algen zich onder bepaalde omstandigheden zo sterk vermeerderen, dat het water er groen uitziet. Dit verschijnsel heet waterbloei. Het proefsgewijs massaal inzetten van driehoeksmosselen in afgedamde wateren met waterbloei van blauwalgen leidde in enkele gevallen tot afname van de algen en toename van het doorzicht. Op andere locaties waren de ervaringen niet succesvol.

Er blijkt nog veel onbekend over de mogelijkheden met de inzet van mosselen. Het gebruik van mosselen zal weinig effect hebben op de hoeveelheid opgeloste voedingsstoffen, omdat ze alleen de zwevende deeltjes verwijderen. De oorzaken voor het ontstaan van waterbloei blijven aanwezig.

Minder voedsel
De driehoeksmosselen filteren ook het voedsel voor het zoöplankton weg. Dit kan dan niet meer als voedselbron door bijvoorbeeld de vissen worden gebruikt, hetgeen de visstand negatief beinvloedt. Ook voor onze inheemse mosselen vormen de driehoeksmosselen een voedselconcurrent. De snelle opkomst van de nieuwe exoot leidt vaak tot problemen bij andere soorten die in zijn niche voorkomen. Het massaal uitzetten van driehoeksmosselen in allerlei wateren om de blauwalgen te bestrijden zet het voortbestaan van de inheemse zoetwatermosselen onder druk. 

Zwemwater
Dan zijn er nog negatieve effecten op zwemwater, hoewel de fortgracht daar niet voor bestemd is. Driehoeksmosselen hechten zich aan vlonders en beschoeingen. De mosselen zijn vlijmscherp en kunnen diepe snijwonden veroorzaken.

Alternatieven Er zijn niet invasieve manieren om de blauwalgen te bestrijden. Zo is er de zogenaamde Flock & Lock- methode, waarbij het voor de blauwalg belangrijke fosfaat wordt gefixeerd in de waterbodem.

Een selectieve bestrijding van blauwalgen is ook mogelijk met een sterk verdunde waterstofperoxide oplossing. Het is zeer effectief in een heel lage concentratie, die het fytoplankton nauwelijks aantast. De beide laatst genoemde methoden zijn ook een flink stuk goedkoper.

Wij betreuren dat het ecologisch Bureau Waardenburg niet gekozen heeft voor een methode die minder ingrijpend is,  en we hadden gezien dat men men was uitgegaan van natuurlijke balans en evenwicht. De gemeente heeft waarschijnlijk alleen de positieve kant van het verhaal gehoord.

Theo de Ronde

 

 

I

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...